آپارتمان مسکونی گلستان، اوج احترام به حافظه‌ بصری ساکنین کوچه!

نویسنده : ثمینا فراهانی | تاریخ انتشار : ۲ بهمن ۱۳۹۶

آپارتمان مسکونی گلستان، از دفتر معماری رازان در شهر تهران و با مساحتی معادل 8000 مترمربع صورت گرفته است، که در این مطلب به بررسی جزییات مختلف طراحی فضای آن و چالش های پیش رو معماران این پروژه می پردازیم. 

معماری: مجموعه مسکونی گلستان ، واقع در تهران ، برنده ی جایزه ی معمار سال 96 در بخش مسکونی آپارتمانی است که توسط دفتر معماری رازان با مساحتی برابر با 8000 مترمربع طراحی شده است .  در این مطلب از ihome.ir به بررسی جنبه های مختلف این پروژه پرداخته ایم . با ما همراه باشید.

مشخصات عمومی طراحی آپارتمان مسکونی گلستان

  • نام پروژه: آپارتمان مسکونی گلستان
  • موقعیت: تهران ، ایران
  • دفتر معماری: استودیو معماری رازان
  • معمار مسئول: نوید امامی
  • مدیرپروژه: سعید سوری
  • تیم طراحی: نسیم نوری، بهروز صمدی، گل افروز اعلانور، حامد احمدی، مینو پوررحمت، آرش رضایی زادگان ، شقایق دانشمند ، یزدان ابراهیمی
  • مساحت:  8000 مترمربع
  • سال ساخت: 2017
  • عکاسان: پرهام تقی اف ، افروز خزایی
  • جوایز: جایزه معمار 96 در بخش مسکونی آپارتمانی

ایده ی اولیه طراحی آپارتمان مسکونی گلستان

پروژه مورد نظر در کوچه ای عریض و بن بست که فضایی آرام و دلنشین را به ساکنان آن هدیه می دهد، قرار دارد. از طرفی فضای سبز موجود در حیاط آن و منظر مناسبی که فراهم می کند ، توجه تیم طراحی را به سمت جداره ی اصلی سوق داد . در واقع این موارد به عنوان پتانسیل مجتمع گلستان ، نقش کلیدی را در چگونگی شکل گیری فرم ساختمان ایفا کردند . برای استفاده از آرامش محله و منظر مناسب آن ، توجه طراحان به نحوه ی طراحی نما و تراس های موجود در آن ، به عنوان عنصر پیوند دهنده داخل و خارج بنا ، تمرکز یافت . به همین دلیل تراس در این پروژه بیش از ساختمان های دیگر اهمیت یافته است.

از دیگر موارد مورد توجه تیم طراحی ، احترام گذاشتن به حریم شخصی ساکنان ساختمان بوده است . که بدین منظور برای ایجاد فضای بازی کودکان و هم چنین فضایی جهت استراحت و گپ و گفت اهالی ، بخشی از حیاط را در ترازی پایین تر اجرا کردند تا بدین وسیله ، فضایی امن و نیمه محصور را خلق کنند .

چالش های طراحی آپارتمان مسکونی گلستان

همان طور که گفته شد، تیم طراحی بنا به معماری سنتی ایران ، موضوع حریم شخصی را ارج داده و در پروژه به آن توجه کرده است . این نکته در مورد نحوه ی طراحی تراس ها نیز صدق می کند. زیرا از جمله چالش‌های آنان طراحی تراس هایی بود که به یک دیگر مشرف نبوده و به حریم شخصی دیگر اهالی لطمه وارد نکند . به این ترتیب تراس ها به صورت پلکانی طراحی شد و به نمای ساختمان سایه و روشن و فرمی متفاوت نسبت به دیگر نماهای تخت موجود در شهر داد . از طرفی این سایه ها و فضاهای پر و خالی و امتداد متریال نما به فضای داخلی ، کیفیت محیط زندگی ساکنان را ارتقا بخشید.

از دیگر چالش های پیش رو، نحوه ی نورگیری فضاهای داخل ساختمان بود که در پاسخ به این چالش با پراکندگی و افزایش ویدها توانستند آن را حل کنند . بدین گونه که سه تا از واحدهای موجود ، به طور مستقیم از نور طبیعی بهره می برند و واحد چهارم به وسیله ی سه وید، از سه طرف مختلف نور خود را تامین می کند . لابی جلوی آسانسور و بخش میانی پلان واحدهای بزرگ تر ، از نور طبیعی استفاده می کنند.

لازم به ذکر است که این پروژه در نزدیکی منطقه نظامی و با محدودیت ارتفاعی حداکثر 20 متر مواجه بوده است.

معماری آپارتمان مسکونی گلستان و احترام به بناهای مجاور

برخلاف بسیاری از پروژه هایی که امروزه سعی در نادیده گرفتن و کنار گذاشتن معماری گذشته ی ایران دارند ، در مجتمع گلستان ، با حفظ و ارزش نهادن به خاطره جمعی اهالی کوچه رو به رو هستیم . بدین جهت که هر ساخت و ساز جدید ، باعث خاطره زدایی در ذهن ساکنان کوچه می شود ، اما در این مجتمع ، دیوار محوطه ملک قدیمی حفظ شد تا احترامی به خاطرات اهالی قدیمی محله گذاشته شود و به گونه ای بر واژه ی هویت و حس مکان تاکید کند . در ادامه ی این تفکر برای بازشوها از جداره ای شیشه ای استفاده شد تا ساکنان دید ممتدی از خلال دیوارها داشته باشند.

مقطع آپارتمان مسکونی گلستان

پلان آپارتمان مسکونی گلستان

بررسی پلان و مقطع آپارتمان مسکونی گلستان

اگر شما هم از طراحی ساختمان مسکونی گلستان لذت بردید و دوست دارید با جزییات بخش های دیگر آن آشنا شوید می توانید با بررسی پلان و  مقاطع آن به سادگی با جزییات بیشتر این فضای مدرن و شگفت انگیز آشنا شوید.

گالری تصاویر آپارتمان مسکونی گلستان

اگر دوست دارید با طراحی های برجسته ی ایرانی بیشتر آشنا شوید، کانال تلگرام آی هوم را از دست ندهید!

 

منبع: Archdaily | مترجم: مهزاد پوررکنی | تحریریه وبسایت ihome.ir

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *